När vi pratar om stil i förhållande till hållbarhet är det alltså passformen på tröjan, jackan eller byxorna som ska diskuteras. För en grundpelare i att handla hållbart är att ducka för de mest nischade trender som syns just idag och istället gå för de alternativ som sett ungefär likadana ut under en längre tid. Kanske kan det tyckas tråkigt att välja det som aldrig förändras men anledningen till att vissa stilar håller år ut och år in är för att de sitter bra på många kroppar. En hel del av modeflugorna sitter skevt och konstigt. Plus, plånboken kommer tacka dig för valet av ett plagg du kan använda om och om igen genom åren.

Vad ska man då tänka på när man ska välja en stil som fungerar även nästa år och året efter det? För att det ska vara ett plagg som håller kan det vara bra att vända sig till de märken som har existerat ett tag och har ett rykte av bra, slitstarka kläder. När det kommer till marknaden för jeans finns det etablerade märken med bevisat bra tålighet, som exempel Levis, Lee och Wrangler. Vad som utmärker just dessa märken är även deras historia. Traditionellt har deras kläder riktat sig till arbetaren i USA, arbetaren som kommer röra sig i kläderna samtidigt som kläderna måste hålla. Detta betyder att förutom tygets slitstarka kvalitet återfinns bland dessa märken stilar som de har producerat sen start, stilar som alltid fungerar. Vidare sträcker det här sig utanför själva jeansbyxan och en jacka eller en stickad tröja från de här märkena kommer fungera lika bra idag som det gjorde för 50 år sen och som kommer fungera om 50 år också.

Men om du inte vill låsa dig till de klassiska jeansmärkena? Nej, det behöver du inte göra. Det man kan göra om man vill kolla på andra tillverkare är att kika på de stilar som de stora, etablerade märkena producerar och kolla efter likvärdiga stilar hos andra försäljare. Genomgående är att det inte ska vara tajt, det ska vara relativt rakt skuret oavsett om det handlar om en jacka, tröja eller byxa, och det ska inte finnas så mycket extra detaljer. Tänk dig en lätt trenchcoat, den är rak, den är luftig, i neutral färg och plockas fram världen över varje vår. (Fun-fact är att trenchcoaten först tillverkades för funktion, och inte mode, här står det mer om det.) En nyckelegenskap dessa plagg har är att det finns utrymme för bärarens kroppsliga förändringar, vi ser inte alla likadana ut i 20 år.