Hållbarhet och skor. Det finns ett par regler. För det första måste materialet tåla väder och vind, samtidigt som det ska hålla sin passform. Det ultimata materialet för skor är, och har alltid varit, skinn. Skinn är naturligt motståndskraftigt när det kommer till regn och andra typer av obehagligt väder, samtidigt som det är mjukt nog att forma sig efter just din fot för att sedan vara hårt nog att hålla den formen.

Förutom att skon ska vara tillverkad av skinn får den gärna vara tillverkad av en ordentlig skotillverkare. Så här är det, ska du lägga lite extra pengar och få en sko som håller flera säsonger under flera år då ska du vända dig till skomakare. Med skotillverkare menas här märken och designers som byggt sitt varumärke kring just skor. Går du till företag som byggt sitt märke kring kläder kommer skorna inte hålla samma kvalitet.

När du väl inhandlat din sko finns det en sista sak som vi ofta glömmer idag men som gör en väldig skillnad när det kommer till skons hållbarhet, nämligen en riktig skomakare. I det här stycket används ordet skomakare som synonym till någon som lagar skor. Precis som vi lämnar bilen på service eller får våra tänder kollade med jämna mellanrum bör skorna ägnas lite omtanke. Det finns fortfarande, trots att vi tycks ha glömt bort det, riktiga skomakare som tar hand om dina skor. De ser till att sulan byts ut innan den blivit helt utsliten och användandet börjat slita på andra ställen på skon. De behandlar preventivt så att sprickor inte uppkommer i skinnet, så att det inte blir vattenskadat eller upplever någon annan form av onödigt slitage.

Har du inte råd eller möjlighet att lämna in dina skor hos en skomakare hittas här lite tips kring hur du på egen hand kan vårda dina skor.