När vi pratar om hållbarhet och miljö tror vi gärna att det bara handlar om second hand och återbruk. Second hand är i och för sig ett väldigt bra val för både miljön och plånboken. Kläderna som är där har redan bevisat sin slitstyrka så att även du som väljer att köpa det andra, eller kanske till och med tredje, gången vet att du får ett plagg som håller. Så vi utesluter inte second hand alls här när det kommer till hållbart mode. Second hand är toppen, men vi vill kolla på en annan vinkel, nämligen material.
Vad har material att göra med hållbarhet? Två saker, å ena sidan plaggets slitstyrka, å andra sidan de resurser som krävts för att skapa plagget. Ett klassiskt exempel är jeans. Ett par jeans i just denim material är gjorda av bomull. Bomullsodlingar kräver enorma mängder vatten samtidigt som de skapas främst på redan torra ställen. Resultatet blir en vattenbrist som leder till att delar av naturen som inte används för kommersiellt bruk blir utan vatten när bomullsodlingarna kräver alla resurser. (Vill du veta mer om odlingarnas klimatkonsekvenser finns det här en artikel som diskuterar problemen och hållbara åtgärder.)
Ekosystem sätts ur spel, torkar ut. Inget av det där låter bra. Men så har vi andra sidan av myntet. Ett par jeans gjorda av bomull kan hålla upp till 20 år. Resurserna odlingarna kräver är omfattande men produkten håller bättre än någon annan när det kommer till mode. Just jeans, i neutral färgställning och stil, går heller aldrig ut ur mode.
När vi kollar på andra material och jämför verkar bomullen ändå stå sig trots dess krävande processer. Snabbt mode görs ofta i syntetiska material, till exempel i polyester. Det är av två anledningar, för att polyester är enklare att tillverka och för att snabbt mode inte kräver att plagget håller i 20 år. Men snabbt mode i 20 år tar rimligtvis samma mängd resurser som ett par jeans gör. Det är flera plagg per år, flera plagg som används fåtalet gånger. Sen lägger vi till frakten för snabbt mode, båtar, lastbilar, och 20 år av snabbt mode börjar bygga upp rätt stora klimatavtryck.
Vad vi kommer fram till efter detta är väl kanske först och främst att mode är skadligt för miljön. För det är det oavsett material som väljs. Men också att valet av material kanske ändå hänger på konsumenten och dennes moraliska uppfattning av vad som känns bäst att köpa? Vad vi kan ta med oss av problemen som presenterats här är att konsumenten, kanske mer idag än någonsin innan, bör informera sig om vad det är marknaden erbjuder och de konsekvenser som lurar bakom varje alternativ. Informerade val kommer nog vara en stor del av framtidens mode.