Denim är ett material som är gjort av bomull och vävs samman enligt en metod som kallas för kypert. När materialen vävs samman är oftast ena inslaget vitt och det andra blått. På så sätt får vi den klassiska blå färgen som många kopplar till materialet denim.

 

Jeansens historia

 

Det vanligaste plagget, och det första som kom i materialet denim är jeans. Många tror att jeans är en relativt ny företeelse, men faktum är att man redan på 1400-talet tillverkade kläder i denim. Dessa kläder användes främst bland de som arbetade till sjöss eftersom det krävs ett slitstarkt material som håller värmen bra.

 

Men jeansen så som vi känner dem idag, alltså den blå sortens byxa som i svensk folkmun kan kallas för blåbyxor eller blåjeans, började att utvecklas på 1870-talet. Skaparen av den typen av jeans hette Levi Strauss som än idag har ett levande varumärke som till stora delar säljer jeans och andra kläder i materialet denim. Från början bars jeans av guldgrävare och cowboys. Men då var de oftast bruna och inte blå som de många gånger är idag.

Jeans som modeplagg

Från början bars jeansen för att de är funktionella och slitstarka. Det dröjde fram till 1930-talet innan jeansen började att komma till Europa. År 1947 började butikskedjan NK i Stockholm att sälja jeans. Men det skulle dröja ytterligare ett par år för att jeansen skulle få sitt stora genomslag som modeplagg här i Sverige. På 1950-talet blev jeansen allt vanligare och på 60-talet kallades jeans för blåjeans. Jeansens stora genombrott skedde först på 70-talet och helst skulle jeansen då vara utsvängda. ABBA var några ikoner som bar jeans och bidrog till jeansen blev ett modeplagg.

På 1980-talet kom stuprörsjeansen. Dessa jeans satt tight på kroppen och ibland fick man kämpa för att få på sig dem. Än idag är jeansen ett tidlöst modeplagg och de kommer i olika variationer. Du kan köpa jeans i de butiker som finns online, men också i de fysiska. Den jeansmodell som är mest modern just nu är mom-jeansen. Mom-jeansen har en avslappnad passform och kan sitta lite högre i midjan. Jeans kommer i blått, vitt, svart och i flera olika tvättar.

Denimplagg

Denim är ett vanligt material som många tillverkare använder till jeans. Men materialet tillåter variationer, vilket har gjort att det på marknaden finns massor av olika plagg i denim. Du kan klä dig i denim från topp till tå om du vill. Du kan klä dig i samma färg i dina denimplagg eller variera. Det mesta fungerar.

Förutom jeans finns det andra plagg i denim. Vi avlutar det här inlägget med några exempel på plagg som är gjorda av materialet denim.

Jeansjacka

Efter jeansbyxor är jeansjackan det mest populära plagget av denim. Eftersom jeans är ett så pass slitstarkt material och jackor inte slits lika mycket som byxor är jeansjackan något du kan bära under hela ditt vuxna liv.

Jeansskjorta

Ett annat säkert kort när det kommer till plagg i denim är jeansskjortan.

Jeanskjol

Ett annat exempel på plagg i denim är jeanskjolen. Jeanskjolen kommer i olika längder och passformar.